Uppvärmning för hund innan träning - en viktig start.
Uppvärmning är något som inte tröttar ut hunden innan träningen utan ökar blodcirkulationen, värmer upp muskulaturen, ökar hjärtfrekvensen, andningen och temperaturen i kroppen på ett behagligt vis. Ökad kroppstemperatur förbättrar kommunikationen mellan musklerna och nerver vilket i sin tur ger bättre balas och koordination. Lederna kommer igång och jobbar så att ledbrosket suger upp ledvätskan, vilket ger bättre stötdämpning.
När hunden är i vila eller i passivt läge är blodcirkulationen koncentrerat till de inre organen. Kroppen har fullt upp med att smälta maten den har ätit, transportera ut näringsämnen i kroppen, återhämtning och återuppbyggnad av de kroppsdelar som tidigare ansträngt sig. Detta resulterar i att muskulaturen är kall i viloläge då blodcirkulationen är mindre där.
Genom att värma upp hunden innan mer fysiskt ansträngande aktivitet minskar skaderisken och det blir en bra övergång från vila/passivitet till aktivitet. Det är viktigt att uppvärmningen inte går för fort så att cirkulationssystemet hänger med. Går det för fort framåt kan det leda till syrebrist i muskulaturen och mjölksyra.
Hur värmer jag bäst upp min hund?
Hur uppvärmningen för just din hund bör se ut beror på:
- Aktivitetens intensitet
- Hundens ålder
- Hundens sjukdomshistorik
- Hundens dagsform.
Generellt bör en uppvärmning ligga på minst 10 minuter och uppåt.
Ha alltid hunden kopplad och börja på plant underlag. Låt den snusa av sig och göra sina behov. Öka sedan successivt terrängen och rörelser där hunden behöver lyfta mer på benen. Vi kan även få igång ryggen lite extra genom att låta den gå på böjda svängar och slalommönster. Se om du hittar något där hunden kan balansera lite, mycket effektivt sätt att få igång nervsystemet.
Ju högre intensitet hundens kommande aktivitet har desto längre uppvärmning behövs. Fundera över vilka rörelser hunden gör i den kommande aktiviteten och försök efterlikna dessa med lägre intensitet och belastning.
Ju äldre hunden blir desto längre uppvärmning bör vi ha. Vi måste tänka på hundens sjukdomshistorik och nuvarande status i kroppen. En hund som till exempel har artros bör ha en längre uppvärmning. En hund som har haft en långvarig skada som den nu är rehabiliterad färdigt för har fått sämre kondition och nedsatt muskelstyrka som vi också behöver tänka på. Som i allt annat är det viktigt att du ser hunden som du har framför dig just nu. Miljö och omgivningen kan påverka hundens uppvärmning och även väderlek.
Efter aktivitet och träning är det dessutom viktigt att ge hunden en bra nedvarvning. Det kan du läsa om HÄR