Pälsvård och komplikationer

Pälsvård och komplikationer

Hur sköter jag på bästa vis min hunds päls? Det stora frågan som kan kännas omöjlig att få svar på. Varför blir det tovor trots att det borstas och borstas? Hur får man bukt med den fällande pälsen som aldrig tycks ta slut?
Nedvarvning efter fysisk aktivitet Läsning Pälsvård och komplikationer 9 minuter Nästa Harmonisk hundlek

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de olika pälstyperna, hur du sköter dem på bästa sätt samt vilka verktyg just du behöver till din hund. I jordbruksverkets föreskrifter står följande:

” 19 § Hundar och katter ska hållas tillfredställande rena och pälsen ska skötas.” (1 KAP, 17 §)

Men vad innebär egentligen detta? Vad är en välskött päls? Lite enkelt skulle man väl kunna tänka sig att det betyder att pälsen ska vara fri från tovor och annat som orsakar djuret besvär. Tovor är nämligen inte bara en kosmetisk fråga, utan handlar också en om välmående. En hund eller katt som går med stora tovor har faktiskt ont av detta, något man kanske inte alltid tänker på. Tovorna drar i huden när djuret rör sig och knyts åt tätare för varje dag som går. Detta skapar ett starkt obehag och smärta och kan i svåra fall även leda till blåmärken i huden, infektioner och utslag.

Tovor

För att undvika att tovor uppstår är det viktigt att regelbundet borsta igenom pälsen. Skulle det av någon anledning gå så långt att tovorna blivit till klumpar och kakor som inte går att borsta ut utan att orsaka djuret smärta och lidande måste dessa rakas bort. För den som behöver hjälp med att bli av med tovig päls går det bra att boka en ”kortklippning” i vår salong. Våra frisörer är professionella och vet hur tovorna bäst rakas bort på ett smärtfritt och säkert sätt.

Ibland är det svårt att se med blotta ögat huruvida en hund har tovor. Ofta börjar tovorna längst in i pälsen och syns inte utifrån förrän de börjat forma smärtsamma mattor och klumpar. Därför är det viktigt att regelbundet gå igenom pälsen med en stålkam. Fastnar kammen är där en liten tova, denne borstas med fördel ut med en karda. När kammen går igenom pälsen utan motstånd är hunden tovfri. Var uppmärksam på friktionsområden och i övrigt utsatta områden så som ben, armhålor, runt halsband och sele samt skägg.

Nedan kommer vi visa några exempel på hur det kan se ut i pälsen på toviga djur, samt hur detta påverkar djuret negativt.

En hund som utifrån ser långhårig och fluffig ut har en heltäckande matta av knutor längst in vid huden. Dessa orsakar smärta, klåda, mjäll, och infektioner.

Katter
Långhåriga katter får ofta svårt att tvätta sig själva. Dessa behöver borstas regelbundet för att undvika att stora kompakta tovor av intrasslad underull uppstår. Ibland kan även bad vara nödvändig för att få bort fettet i pälsen så att underullen släpper lättare. Om pälsen inte underhålls bildas det snabbt stora kakor. Vissa individer får tovor lättare än andra. Nedan visas en bild på en tova som rakats av en långhårig katt.

Vilka olika pälstyper finns det?
När det gäller pälsvård delar man upp hundarna i olika pälstypsgrupper, dessa ska skötas på olika vis.

Långhårig
Först ut har vi de långhåriga raserna. Dessa har ett enkelt lager av konstant växande hår, precis som vi. Deras päls klipps oftast regelbundet för att hålla den önskade längden. Exempel på raser med växande hår är pudel, malteser, shih tzu och yorkshireterrier. Hundar av den här pälstypen måste borstas igenom regelbundet, gärna dagligen, för att undvika tovor.

Dubbelpäls med underull
Dubbelpäls består av två lager, ett tjockt och isolerande lager av underull som skyddar mot värme och kyla samt ett yttre lager med grövre täckhår. Denna päls fäller mycket, normalt släpper underullen ordentligt två gånger om året. När detta händer är det extra viktigt att borsta mycket för att underullen inte ska fastna och bilda tjocka tovor. Hundar med denna pälstyp bör inte klippas med maskin om det inte är absolut nödvändigt då detta kan förändra pälsens struktur och i längden orsaka hunden stora problem. Kastration kan påverka pälsens och fällningscykeln. Kastrerade hundar med dubbelpäls får ofta tjockare päls som fäller oregelbundet. Dessa kan komma att behöva extra eller annorlunda pälsvård än normen. Rådgör med din hundfrisör om du upplever att din kastrerade hund får problem med fällningen.

Exempel på dubbelpälsade hundar är shetland sheepdog, spets, pomeran, golden retriever och australian shepherd. Behöver du hjälp med bad och ullurkamning och finfix på din dubbelpälsade hund går det bra att boka en ”pälsutredning” i vår salong.

Strävhårig
Strävhåriga hundar är självrengörande och smutsavstötande. Dessa brukar trimmas/ryckas, det översta lösa lagret avlägsnas alltså förhand. Dessa hundar bör inte badas med schampo då det förstör pälsen och gör så att det översta lagret sätter sig hårdare. Om hunden ska trimmas bör detta göras regelbundet var 8:e vecka om hunden ska förbli fin alltid. Tänk på att pälsen bara går att trimma när den släpper naturligt. En hund som trimmas får inte under några omständigheter lov att klippas då detta ändrar strukturen på pälsen och gör den omöjlig att trimma. En strävhårig hund som har blivit klippt kommer att få fortsätta bli klippt därefter istället för att trimmas. Detta kan ibland vara nödvändigt beroende på individens pälskvalitet och upplevelse av trimning. Rådgör med din hundfrisör om vad som är bäst för just din hund. Exempel på stävhåriga hundar är borderterrier, schnauzer och norfolkterrier.

Korthårig
Korthåriga hundar fäller lite året runt. De är inte i behov av någon större pälsvård utan ett bad lite då och då räcker gott.

Vilka verktyg ska jag köpa?

Vilka verktyg behöver just du för att förebygga och hålla efter tovor? Det finns en mängd olika verktyg som fyller olika funktioner för diverse pälstyper. Nedan kommer vi gå igenom några samt vad de är bra för.

Karda
Kardor är bra för att reda ut tovig päls på ett effektivt vis utan att det drar för mycket i huden på hunden. Det finns en mängd olika kardor med olika styvhet och böjning att välja på. Nedan har vi tre exempel. Flexikardan längst till vänster är mild och mjuk samt böjer sig vid tryck. Detta gör att risken för att råka riva i huden är nästintill obefintlig. Den röda kardan i mitten är hård med täta kortare piggar. Denna är mycket effektiv till att reda ut lite grövre tovor. Man bör dock vara försiktig vid användning då piggarna är skarpa och kan repa huden om man borstar för hårt på djupet. Den lila kardan till höger fungerar fint till mindre tovor, den har en mjuk botten och är ganska mild mot huden. Denna är mycket bra att använda för att fluffa upp och reda ut trassel i samband med föning efter bad.


Stålkam

En ordentlig kam är något alla bör ha hemma. Med denna kammar du fint igenom hela pälsen regelbundet för att räta ut och lokalisera tovor på djupet. Kammen ska ner hela vägen till huden, fastnar den är där en knuta. Då många tovor börjar längst in i pälsen kan de vara svåra att upptäcka med blotta ögat, därför är kammen ditt viktigaste verktyg. Hittar du en tova kammen inte själv får loss bör du borsta med kardan till dess att kammen går igenom.

Coat king
Detta verktyg används främst för att bli av med lös päls på spanielhundar samt till att karda ut fällande underull på dubbelpälsade hundar. Coat kings är mycket effektiva till hundar med fällande päls, särskilt om den börjat tova sig. Var dock försiktig vid användning på långpälsade hundar då verktyget skär stråna och sliter pälsen.

Underullskratta
Detta är det det ultimata verktyget till hundar med lång, tjock fällande päls så som shetland sheepdog, pomeran och lapphund. Krattan drar ut den lösa underullen utan att förstöra täckhåren och bör användas regelbundet, särskilt vid fällperioderna.

Kloklipp
Kloklippare finns i många olika storlekar och former. De små är lämpliga till gnagare och kaniner, de större passar bra till hund och katt. Prova ut den modell som passar just dig bäst.

Hjälpande produkter
Det finns många produkter som underlättar pälsvården. Med ett bra, fettlösande och skonsamt schampo kommer man ganska långt. Komplettera gärna med ett bra balsam. Vid urborstande av tovor finns det också sprejbalsam som inte behöver användas i samband med bad. Har du en hund med hängande öron eller bara mycket päls i öronen kan du med fördel använda öronrensvätska regelbundet för att motverka uppbyggnad av vax och bakterier.

Hur ofta ska mitt djur badas?
Detta beror till stor del på pälstypen. En korthårig hund behöver oftast bara bada om den har smutsat ner sig. En strävhårig hund ska helst aldrig bada och en långhårig hund kan med fördel badas 1-2 gånger i veckan. En hund med dubbelpäls och underull bör badas regelbundet men inte allt för ofta då dessa har en naturligt talg som skyddar pälsen. Görs det för ofta kan man förstöra talglagret vilket leder till att hunden börjar lukta mer. Var 6-10:e vecka brukar vara ganska lagom för att pälsen ska hålla sig fluffig och fräsch samt lätt att borsta.
En långhårig hund saknar det talglager som hundar med underull har. Då dessa har hår precis som vi finns det ingen riktig gräns på hur ofta den får bada. Badas hunden en gång i veckan kommer den alltid att vara fin och fräsch. Det är alltså fritt fram att bada så ofta som du känner att du vill och har tid till. Tänk på att borsta igenom hunden innan bad då eventuella tovor i denna pälstyp tenderar att bli värre när hunden badas.