Frigående innekanin

Frigående innekanin

En rumsren kompis utan bur som hänger i soffan på kvällen och möter dig på morgonen. Ja, så kan livet bli med frigående innekanin.
Kaninens kost Läsning Frigående innekanin 4 minuter Nästa Gör kaninen rumsren

Kaniner är underbara husdjur som kan bli en lika stor del av familjen som vilket annat djur som helst. De kan titta på TV med dig på kvällen, väcka dig på morgonen och tigga godsaker i köket. En av de trevligaste trenderna vi ser hos kaninägare i Sverige just nu är att låta kaninerna leva som katter, fritt i huset med toalådor här och där.
Det här har många fördelar: lättare att umgås med kaninen, mer rörelsefrihet, gladare kaniner, med mera. Men det finns en del saker att tänka på för att livet med en frigående innekanin ska bli trevligt för både dig och kaninen.

 

Toalettvanor

Rumsrenhet är nummer ett för de flesta som funderar på att släppa kaninen fri. Även om kaninpluttar är ganska torra och lätta att sopa upp så blir de flesta trötta på att trampa på dem, och ännu värre – att stiga i en kisspöl. Som tur var är kaniner naturligt renliga och går att toaletträna ungefär som en katt.

Det fungerar perfekt att använda kattlådor till kaniner. Använder du en öppen variant kan du gömma den i en annan möbel, vanligt är till exempel att bygga ett kaninhus av IKEAs möbel ”Hol”.

Enklaste tipsen för att få en kanin med riktigt bra toalettvanor är att börja på lite mindre yta och öka successivt. Ge kaninen rymliga toalådor med ett fräscht strömaterial i botten. Servera kaninens hö vid toalådorna, för kaniner går ofta på toa och äter samtidigt eftersom tuggandet stimulerar tarmarna. Sist men inte minst gör en kastrering väldigt mycket för att hålla ditt hem rent. Se till att kastrera innan markeringskissande har blivit en vana hos kaninen.

 

Haren som gnager

Även om kaniner inte är gnagare (de är hardjur) så gnager de väldigt gärna på både det ena och det andra. Om du inte underhåller kaninen och ger den annat att tugga på kan det sluta dåligt för dina tapeter, möbler, golvlister, golv, mattor och sladdar. Allt egentligen. Kaninens skarpa tänder tuggar lätt igenom det mesta. Se till att skydda det du är rädd om, eller låt inte kaninen vara i de tjusigaste rummen. Alla sladdar behöver skyddas eftersom det kan bli farligt om kaninen sätter tänderna i dem. Ge istället fri tillgång till hö och gärna annat att gnaga på så som ätbara kvistar.

Var redo för stök

Hur mycket du än anpassar hemmet bör du vara redo för en del stök när du skaffar innekanin. Det går nästan inte att ha hö och strö inomhus utan att det sprider ut sig i hemmet. Kaniner fäller precis som andra djur så även päls är något du får räkna med att dammsuga upp regelbundet. Kom ihåg: om kaninen förstör något så är det ditt ansvar att förebygga bättre – inte något kaninen gör för att retas.

 

Kvalitetstid

Men allt är såklart inte bara jobb och städning när man har kanin inomhus. För allt jobb får du den finaste gåvan tillbaka: massor av kvalitetstid med dina fantastiska kaniner. Ju mer tid du spenderar med dem på ett lugnt och trevligt sätt desto bättre kommer er relation bli. Med frigående innekaniner kommer sådant umgänge väldigt naturligt. Titta på tv tillsammans, dela en sallad och få din dagliga oxytocin-boost (kärlekshormonet) med en kelstund.

Nu har du kunskap som kommer göra det lättare att leva med frigående innekaniner. Dina kaniner kommer bli lyckliga och tacka dig för ett roligare liv.

Innelivets faror

Förutom sladdar och möbler finns det även annat att skydda kaninerna från. Giftiga plantor är något som är värt att kolla upp. Kom också ihåg att kaniner kan bli dåliga i magen om de får tag på människomat. Om de halkar på golvet kan de skada sig, så lägg ut mattor. För hårt underlag kan ge sår på kaninernas små fötter eftersom de saknar trampdynor. Mjukt, rent strö i toalådorna och fleecefiltar där kaninerna tycker om att sitta skonar tassarna.