Skötselråd Gerbil

Skötselråd Gerbil

Jag är en gerbil och vill att allt ska gå fort. Utom läskiga saker såklart. Du kanske har hört att jag kallas ökenråtta? Det gör jag också. Kärt barn har många namn.
Skötselråd Marsvin Läsning Skötselråd Gerbil 6 minuter Nästa Skötselråd Möss
  • Art: Mongolisk gerbil (Merionus unguiculatus)
  • Storlek: ca 50-130 g
  • Könsmognad: 8-9 veckor
  • Dräktighet: 23-26 dagar, 3-7 ungar
  • Livslängd: 2-4 år
Första dagarna

I början när jag precis flyttat hem till dig vill jag helst vara ifred. Låt mig bo på en lugn och tyst plats där jag kan vänja mig vid alla dofter och andra intryck från ert hem. Rör er lugnt nära mig, sitt kanske och läs en bok. Om jag kommer fram så ha gärna en liten godbit redo. Då vänjer jag mig vid att ni är lugna och trevliga kompisar, och vill gärna umgås lite.

Hantera mig försiktigt

Hantering av gerbiler kan vara lite svårt eftersom vi är så väldigt snabba. Bäst är att lyfta oss genom att skopa upp oss i händerna, eller genom att låta oss krypa in i ett rör som du sedan kan lyfta. Lyft oss inte i svansen, då kan svanshuden ramla av. Ge oss godis uppe i handen och var väldigt lugn så kan vi börja lita på dig.

Vaken på kvällen

Vi gerbiler är ganska anpassningsbara och kan vara aktiva när du är det, utom kanske mitt på dagen. Vilda gerbiler är mest aktiva när det är mörkt. Väck oss inte när vi sover, då kanske vi blir sura. Det skulle väl du också blivit om vi väckte dig?

Vilda släktingar

Vi härstammar från den mongoliska gerbilen som lever på savannen, i öknen och i bergssluttningar. Där bor de under jord i komplexa system av gångar och rum tillsammans med andra gerbiler.

Kompisar är kul, eller hemskt!

Sociala är vi såklart, men vi accepterar minsann inte vem som helst. Vuxna gerbiler är svåra att göra till polare, men det går om man tar reda på lite trix. Ungar brukar kunna bli vänner livet ut, eller charma en äldre kompis. Men som sagt, sätt inte två främlingar i samma bur och hoppas på det bästa. Vi kan skada varandra om vi bråkar.

Mitt Bo

Enligt lag måste vår bur vara minst 0,12 kvadratmeter. Den kortaste sidan måste vara minst 25 cm och takhöjden minst 20 cm. Jag tycker ju faktiskt att det låter ganska litet, du kan väl ge mig en så stor bur som du har plats till? Större är bättre! Vi är gnagare, vilket betyder att vi gnager. Se därför till att vår bur är hållbar, annars tar vi oss ut. Och oj, så små hål vi kommer ut genom – så du får vara noggrann. Generellt ska gerbiler inte ha gallerburar eftersom de ofta börjar gnaga på gallret. Det kan både skada deras tänder och skava bort päls på nosryggen.

Vi gerbiler tycker om att bada, fast inte i vatten. Vi vill bada i chinchillasand. Det är en jättefinkornig sand som gör rent vår fina päls. Dessutom får vi inte så mycket problem med vår lilla nos om vi kan hålla oss rena i sandbadet. Vet du vad vi också gillar? Att gräva och gnaga! Ge oss massvis av strömaterial att gräva i, minst 1 dm djupt. Vi är känsliga för damm, så se till att strömaterialet inte dammar. Vi fyller gärna på ströet själva om du ger oss gamla kartonger vi kan smula sönder med våra vassa gnagartänder. Då blir spånet dessutom lite mer färgglatt.

Vi vill gärna ha flera olika hus och tunnlar att busa runt och gömma oss i. Dessutom pysslar vi gärna med vårt bo så att det blir mysigt. Ge oss lite bäddmaterial, till exempel rivet hushållspapper, att bädda med. Ge inte bomull eller vadd.

Gerbiler ska generellt inte ha hamsterhjul, det hör man ju faktiskt på namnet. De har en lång svans som är en förlängning av ryggraden. När de springer i hjulet böjs svansen i förhållande till ryggen, vilket sägs kunna leda till skador om gerbilen använder hjulet mycket. Det finns dock mycket stora hjul som gör att svansen inte böjs nämnvärt, dessa är väldigt populära hos gerbiler. Om man väljer att låta sina gerbiler ha tillgång till hjul ibland så ska detta som sagt vara så stort att ryggen & svansen inte böjs, ha solid botten och aldrig vara gjort av galler.

Mat

Gerbiler är omnivorer, vi äter allt. Låt oss alltid ha tillgång till bra, gerbilanpassad mat. Det ska vara pellets där alla bitar ser likadana ut, så kan du använda blandfoder till att träna oss eller för att sprida ut i buren som lite berikning. Vi måste äta lite hela tiden för att vår ämnesomsättning är så hög, så om maten är för fet blir vi också feta. Som lite extra gott vill vi gärna ha lite grönsaker, frukt och lite fullkornsbröd, pasta, ris och kokt potatis. Men undvik att ge oss skräpmat, salt, socker, godis, kakor och andra onyttigheter. Kolla igenom buren ofta så att vi inte grävt ner någon färsk mat som vi sedan glömt bort. Den kan ju bli jätteäcklig om den får ligga kvar!

Städning och miljö

Minst en gång i veckan behöver du hjälpa oss att städa vårt hem. Diska vattenskålar, matskålar och städa speciellt ur sovplatser. Har du tygsaker i buren är det bra att tvätta dem regelbundet. Se till att vi inte bor i drag eller direkt solljus.

Bad & klor

Gerbiler ska kunna sköta både sin päls och sina klor själva, men det förusätter att du håller rent i buren och ger dem saker att klättra på så de sliter ner sina klor. Behöver du bada gerbilerna så kan du göra det med ett milt gnagarschampo, men de brukar inte alls uppskatta det. Gör det bara om du får veta av en veterinär att du måste. Ser du att våra klor blir för långa så kan du klippa dem. Akta då pulpan som är ett blodkärl.