Skötselråd Dvärghamster

Skötselråd Dvärghamster

Så kul att du vill veta mer om oss dvärghamstrar. Vi är ett gäng ganska olika små vänner av olika arter – men vi ska försöka få till ett gemensamt skötselråd här.
  • Art: Dvärghamster; Rysk vintervit dvärghamster Campbells dvärghamster Roborovskis dvärghamster Kinesisk hamster och Hybrider mellan dessa.
  • Vikt: 20-30 g
  • Könsmognad: ca 6 veckor
  • Dräktighet: 15-18 dagar, 5-10 ungar
  • Livslängd: 2-3 år
Första dagarna

I början när jag precis flyttat hem till dig vill jag helst vara ifred. Låt mig bo på en lugn och tyst plats där jag kan vänja mig vid alla dofter och andra intryck från ert hem. Rör er lugnt nära mig, sitt kanske och läs en bok. Om jag kommer fram så ha gärna en liten godbit redo. Då vänjer jag mig vid att ni är lugna och trevliga kompisar, och vill gärna umgås lite.

Hantera mig försiktigt

Hantera mig mycket varsamt, jag är ju så liten. Om jag ramlar ner från din famn kan jag skada mig jätteilla. Oftast är jag inte ett djur som tycker om att sitta still och mysa långa stunder, men jag kan absolut tycka om lite klapp och gos om jag är van vid det. Ge mig godbitar i handen så vänjer jag mig vid att gå upp i din hand helt själv. Ska du lyfta mig så kom ihåg att förvarna mig, låt mig till exempel sniffa lite på dig först. Dvärghamstrar är bäst att kupa handen runt så att hela kroppen stöttas av handen. Håll mig sedan intill kroppen, mjukt och försiktigt. Jag klättrar gärna på din axel om du håller koll på mig.

Nattaktiv

Vi hamstrar är aktiva på natten och kvällen, så din dag är min natt. Om du vill att jag går upp lite tidigare kan du servera mat och skramla lite med pelletsburken så vänjer jag mig vid att gå upp innan du går och lägger dig. Snälla väck mig inte genom att lyfta på mitt hus eller peta på mig, då kan jag bli arg – det skulle nog du också bli om någon petade på dig mitt i natten.

Kompisar är kul, eller hemskt!

Vissa hamstrar lever i grupp eller familj medan andra lever helt ensamma. Dvärghamstrar ska enligt lag bo i par eller grupp. Vissa dvärghamstrar går trots det inte att ha med andra hamstrar eftersom de slåss. Då får de bo själva, för ingen ska ju behöva skada sig. Dvärghamstrar finns i många olika varianter och de är olika sociala. Läs på om den art du köper.

För att ge dem bra förutsättningar att vara vänner så kan du sätta in många olika gömställen, matskålar och annat kul. Om det finns mycket av det goda så slipper hamstrarna slåss på grund av konkurrens.

Mitt Bo

Vår bur ska enligt lag minst ha vissa mått. För dvärghamster gäller att 0.09 kvm är godkänt för för 1-2 dvärghamstrar, och så måste man lägga till minst 0.045 m2 per vuxen dvärghamster. Självklart är detta bara minimimått, minsta lagliga mått. Alla hamstrar mår bättre av att bo mycket större än så! Lagen säger också att vi måste ha ett hus i buren.

Trots att vi har små tassar så kan vi faktiskt klättra bättre än man tror. Vi har dock inget sinne för hur högt upp vi är, så om vi får klättra för högt kan vi ramla ner och slå oss. Dessutom kan vi ju råka klättra ut ur buren. Se därför till att göra buren ordentligt rymningssäker. Som du säkert vet är vi gnagare och gillar att just gnaga. Har du otur så kanske jag vill gnaga på min bur och lyckas ta mig ut. Ha en hållbar bur!

Hamsterhjul är något som många har hört talas om. Sådana gillar vi. I naturen springer vi superlångt och letar mat, vilket ju är svårt att göra i en bur. Därför behöver vi ett hjul. Se till att hjulet är stort nog så att vår rygg håller sig rak när vi springer. Om ryggen böjs i hjulet kommer vi få ont i ryggen. För en dvärg hamster betyder det att hjulet behöver vara 18 cm i diameter. Hjulet ska inte vara gjort av galler för då kan jag fastna med mina små fötter.

I buren vill vi ha gott om strö som vi kan gräva i. I naturen bor vi i underjordiska gångar. I ströet CareFresh kan vi bygga gångar som inte faller ihop. Ge oss även extra tunnlar som är färdiga, det tycker vi om. Dessutom vill vi gärna ha ett sandbad med chinchillasand som vi kan gräva och bada i.

Mat

Det bästa för din hamster är att alltid ha tillgång till en bas av hamsteranpassade pellets. Pellets där alla bitar ser likadana ut är bra eftersom hamstern annars kommer välja de godaste och onyttigaste bitarna. Utöver det kan man sprida ut lite blandfoder i buren som berikning. Då får hamstern gräva och leta fram lite extra god mat.

Hamstrar gillar även att få lite färsk mat, till exempel nötfärs, kattmat, frysta gröna ärter. pasta, potatis, ris, broccoli, sallad, maskrosblad och andra frukter och grönsaker. Även hamstrar kan dock bli feta och sjuka av skräpmat, så ge inte för mycket. Introducera ny mat långsamt så magen inte får en chock.

Städning

Minst en gång i veckan behöver du hjälpa oss att städa vårt hem. Diska vattenskålar, matskålar och städa speciellt ur sovplatser. Har du tygsaker i buren är det bra att tvätta dem regelbundet.

Bad & klor

Hamstrar ska kunna sköta både sin päls och sina klor själva, men det förusätter att du håller rent i buren och ger dem saker att klättra på så de sliter ner sina klor. Behöver du bada hamstern så kan du göra det med ett milt gnagarschampo, men de brukar inte alls uppskatta det. Så bada bara om veterinären sagt att du måste. Ser du att våra klor blir för långa så kan du klippa dem. Akta då pulpan som är ett blodkärl.