Papegoja hart

papegoja
Vi behöver ofta vara två

Papegoja är ett samlingsnamn för en lång rad olika fåglar så som arapapegoja, kakaduor, amazonpapegoja etc. I denna grupp innefattas också mindre fåglar så som undulat och dvärg- papegoja, men i det här bladet fokuserar vi mest på de större sorterna. När du skaffar en papegoja finns det mycket du bör tänka på, varje sort har sina egna specifika karaktärsdrag och behov så om det är din första stora fågel kommer du behöva specialisera dig ytterligare. Häftet ger dig lite hjälp att komma igång. Först måste du fråga dig själv om du är tillräckligt intresserad för och har möjlighet att ta hand om en fågel med intelligens som motsvarar ett barn på ca 2-5-år i mellan 50-90 år?

Du kommer vara tvungen att läsa på om din papegojas ursprung för att kunna återskapa en miljö som fågeln kan trivas i. Sedan är det också bra att se över om din ekonomi och om din boendesituation tillåter det. Om du bor i lägenhet kan det vara en bra idé att fråga grannarna då det är naturligt för en papegoja att vara högljudd, särskilt vid gryning och skymning. Du behöver också tänka på om du kommer behöva skaffa två fåglar då vissa sorter behöver leva som minst i par.

Läs mer om mig

Att tänka på innan

Innan du skaffar en fågel med eventuell burkompis behöver du skaffa och inreda en bur. Kolla jordbruksverkets föreskrifter för minsta bur-mått utifrån fågelns storlek (burens bredd ska vara minst dubbla fågelns storlek). I buren behövs sittpinnar, gungor, välplacerade matplatser och en rad olika tuggleksaker och andra leksaker vilka kommer behöva bytas ut med jämna mellanrum.

På grund av papegojors höga intelligensnivå är det viktigt att deras omgivning stimulerar dem och burens eller voljärens inredning bör ses som ett verktyg, variation är nyckelordet. Byt ut saker ofta, ändra plats på matplatser och göm gärna mat eller gör den mer svåråtkomlig för fågeln. Buren kommer också behövas som en säker punkt för papegojan så se till att den är inredd så att det finns möjlighet för fågeln att dra sig undan. Det är bra att låta sin papegoja flyga utanför buren så att den får möjlighet att röra sig ordentligt. Att vingklippa sin papegoja för ökad kontroll har varit vanligt men är något som bör undvikas då det påverkar papegojans hälsa mycket negativt.

 

Rätt kost till rätt papegoja

En papegojas kost bör vara mycket varierad för att fågeln ska kunna tillgodogöra sig all den näring den behöver. Att hitta rätt kombination av fröblandning och pellets som basföda är inte alltid helt lätt. Välj en fröblandning av god kvalitet och undvik fröblandningar med mycket feta frön såsom solrosfrön (motsvarar lördagsgodis). Utöver basfödan så kommer din papegoja också att behöva olika komplement; frukt och grönsaker, grodda fröer, proteinrik mat så som krossade ägg med skal, mager ost, lite kokt kyckling då och då. Här kan du använda dig mycket av information om din papegojas geografiska ursprung för att ta reda på vad den skulle ätit i naturen. En obalanserad kost är något av det vanligaste som orsakar hälsoproblem hos papegojor.

 

Vanliga åkommor

Det är alltid viktigt att vara uppmärksam på din fågels hälsa då instinkt driver den till att dölja tecken på sjukdom. När dessa till slut visar sig kan det redan vara försent så kontakta en veterinär så fort som möjligt. Ett tips är att väga din papegoja regelbundet, kontrollera dess spillning och att då och då smyga på den, så att den inte märker att du är där, för att se om den sitter uppburrad eller på annat sätt visar tecken på sjukdom. Det är oftast först när fågeln tror att den är ensam som den vågar visa eventuella symptom.

 

Tecken på sjukdom är:

• Slöhet
• Onormalt stor/ liten aptit
• Lös spillning
• Nysningar/ onormal andning
• Avmagring
• Matta fjädrar
• Att fågeln sitter mycket med uppburrade fjädrar

 

D-vitaminbrist

Även om din fågels kost är kalkrik så kan brist på D-vitamin orsaka att papegojans kropp inte kan tillgodogöra sig kalken. Kalkbrist kan i sin tur leda till en rad hälsoproblem. Det är därför viktigt att din fågel får vistas så mycket som möjligt i ofiltrerat solljus och/eller har en Uv-lampa (för fåglar) ovanför buren.

 

Övervikt

Övervikt hos tamfåglar visar sig i form av fettansamlingar och fettknölar över mage och bröstkorg. Det kan resultera i svårigheter att flyga, kraschlandningar och svårigheter att bajsa. Det kan också leda till leversjukdomar som i sin tur leder till en rad olika problem. Det är viktigt för din papegoja att få mycket motion och ett tips är att undvika fet mat som solrosfrön i kosten. Det är också en anledning till varför det inte är bra att vingklippa sin fågel.

 

Fjäderplockning

Att en papegoja plockar sina fjädrar kan bero på många olika saker. Det kan handla om fysiska problem som t.ex. klåda, smärta och parasiter. Men det är vanligare att de handlar om psykiska problem så som nervositet, stress och t.o.m. svartsjuka.

 

Nyckeln till ett en lycklig goja är att du som ägare är engagerad och väl påläst. Likt ett litet barn kommer din papegoja att behöva mycket av din tid och en god uppfostran för att ni båda ska må bra. En olycklig fågel blir lätt en problemfågel och då blir ni båda snabbt lidande. Men en lycklig fågel som tränats väl kan lära sig att göra allt möjligt, från att kela, prata och bli rumsren till att apportera. Den kan följa olika kommandon så som att vinka, flyga till dig och en massa andra trix.

Inköpslista

• Bur (minst 70x45x60cm)
• Bottenmaterial; sand, sandpapper eller naturströ
• Pellets
• Fröblandning
• Äggfoder
• Fröstänger
• Hirskolvar
• Groddbox
• Två matskålar
• Vattenskål
• Vattenautomat
• Vitamintillskott
• Ruggningsvitaminer
• Kalksten (jodberikad)

Infoblad