Hamster hart

dvärghamster
På natten är det full fart

Till att börja med vill jag säga att jag ser fram emot att bo hos dig och att kela och gosa mycket! Men jag vill bo ensam i min bur så att det inte blir bråk, sånt är så tråkigt. Men jag tycker om att ha sällskap av dig! Jag är oftast ganska lugn av mig och är som mest i farten på kvällen, fram till tidigt på morgonen. Så det är bra om min bur står på en lugn plats då jag behöver sova mycket på dagen. Tänk på att buren inte står på en plats där det är drag för jag kan lätt bli förkyld.

Läs mer om mig

En hamsters bur bör vara åtminstone

45x30x20cm (LxBxH) men får gärna vara större. Där skall vara ett mjukt underlagsmaterial så jag kan gå omkring och må bra och ett litet hus som jag kan bygga bo i. De har säkert några jätte bra i butiken. Att ha några leksaker vore också kul, så att jag har något att göra och gärna ett rymligt hamsterhjul, så att jag kan motionera. Men tänk på, att även om jag tycker om att klättra, ramlar jag lätt, Se därför till att inredningen inte blir för hög. En toalåda är bra! Lättare att städa och hålla rent.

 

Håll koll på mina klor

så att de inte blir för långa, detsamma med mina tänder. Jag behöver något att gnaga på t.e.x ett gnagträ och en god gnagarblandning som basföda. Lite nötter, müsli, torkade insekter, grön- saker och frukt uppskattas mycket som komplement. Du kan också ge mig lite kött och ägg ibland i mindre mängder.

 

Infektion i kindpåsarna

Är hamstern trött och det finns bulor vid kindpåsarna? Detta beror antagligen på en infektion i kind- påsarnas slemhinnor vilket kan ha orsakats av mat som fastnat och surnat. Du kan då peta ut den gamla maten (med t.ex. en inoljad tops) och infektionen behandlas med antibiotika (som förskrivs av veterinär). För att förebygga problemet i framtiden kan du ge din hamster mycket hård mat; pellets, knäckebröd, frön med hårda skal, o.s.v.

 

Förkylning och ögonproblem

Är hamsterns ögon röda och svullna? Finns det kladd runt ögonen och har hamstern svårt att stänga dem? Detta är tecken på ögoninflammation. Din hamster är känslig och kan lätt drabbas av ögoninflammationer och blir lätt förkyld. En förkylning eller snuva bör alltid tas på allvar, då den kan utvecklas till lunginflammation (dödligt). Om du är förkyld, ökar risken för att även din hamster blir sjuk. Både ögoninflammation och förkylning behandlas effektivt med antibiotika. Ögoninflammation behandlas ibland med salva, rådfråga din veterinär.

 

Smutsig bukkörtel

Doftkörteln hos hamstrar kan bli smutsig (särskilt hos hanar) vilket kan leda till infektion. Försök då att rengöra körteln (med t.ex. väteperoxid, köpes på apotek) eller uppsöka veterinär om den blivit mycket infekterad.

 

Långa klor

Böjer sig klorna i sidled när hamstern står på ett hårt underlag? Klorna är då för långa och behöver klippas. Var aktsam och klipp inte för långt.                   
Långa tänder
Har hamstern svårt att äta, går ner i vikt och får sämre kondition samt att pälsen ser tovig och ovårdad ut? Detta kan bero på att tänderna vuxit sig för långa. Detta kan åtgärdas genom att klippa tänderna med en liten tång eller nageltång

 

Stressbeteende

Uppvisar din hamster ett upprepande beteendemönster t.ex. ihärdigt gnagande på hårda ytor, ihärdigt vaggande och hoppande samt vandrande fram och tillbaka i buren? Det kan bero på att din hamster lever i en miljö där den inte kan bete sig på ett naturligt sätt. Det är ofta svårt att få en hamster att ändra invanda beteenden, men det kan förbättras av att t.ex. ge hamstern en större bur och/eller nya leksaker och inredning för att hjälpa den att stimuleras mer.

 

Det vore bra att teckna en försäkring

på mig, kompis. De i butiken rekommenderar Sveland och ger dig ett fint extrapris på deras hemsida, zoogiganten.se. Något annat som är viktigt är pälsvård och om min päls är kort tar jag för det mesta bra hand om den själv. Men om den är lång och fluffig, kan jag behövas lite extra hjälp för att hålla tovorna borta. Jag vet att vi kommer ha det så mysigt och kul tillsammans. Vad säger du? Nu sätter vi igång!

Inköpslista

• Bur (minst 70x45x60cm)
• Bottenmaterial; sand, sandpapper eller naturströ
• Pellets
• Fröblandning
• Äggfoder
• Fröstänger
• Hirskolvar
• Groddbox
• Två matskålar
• Vattenskål
• Vattenautomat
• Vitamintillskott
• Ruggningsvitaminer
• Kalksten (jodberikad)

Infoblad