Balansbollskurs (grund)

Balansbollskurs (grund)

Balansträning är ett av de viktigaste verktygen i friskvård och rehabilitering. Gör din hund en tjänst genom att gå denna grundkurs i balansbollsträning med vår diplomerade balansbollsinstruktör Emma Almquist, Djurvetologen. Efter kursen får du och din hund gå fördjupningskurser av olika slag.

 

Men, varför balansträna hunden? Och varför i hela fridens namn göra det på en boll?!

Med balansbollsträning stärker vi muskler generellt, men speciellt bål, rygg och lednära muskulatur som annars kan vara svår att nå. Till skillnad från vid statisk träning jobbar vi här med den stabiliserande funktionen hos musklerna, som är enormt viktig vid hopp och rörelse på olika underlag. Reaktionsförmågan förbättras också när kopplingarna mellan hjärna och muskel tränas.

Bättre kroppskontroll ger desstuom bättre självkänsla. Därför är balansträning superbra för alla hundar, men speciellt för osäkra hundar och valpar. Har man kontroll över sin egen kropp är det lättare att känna kontroll över olika situationer.

Bollen använder vi eftersom den ger skonsam träning som efterliknar den naturliga belastning som hunden får vid rörelse på ojämnt underlag. Vi har kanske inte alltid möjlighet att ge oss ut i skog och mark, men med en boll kan vi träna riktigt bra i reklampausen framför TV:n. Bra va’?

 

11 anledningar att träna med balansboll (från Åre Hundrehab)

 • Förbättrad hållning
 • Funktionell ryggträning
 • Balansen förbättras
 • Proprioceptionen (led & muskelsinnet) förbättras
 • Lederna blir mer stabila
 • Bålstyrkan förbättras i alla bålens muskler
 • Bäckenbotten kan tränas med olika belastningar
 • Styrka i alla rörelseriktningar
 • Kroppsmedvetenheten förbättras
 • Koordinationen mellan olika musklergrupper ökar
 • Det är kul!

 

Instruktör: Emma Almquist
Emma är etolog, vilket betyder att hon är utbildad i djurens beteende och orsakerna till det. Det som verkligen får hennes hjärta att bulta är relationen mellan djur och människa. Hon är även diplomerad balansbollsintruktör och snart färdig hundinstruktör.

 

Kursinformation

När? 2 september kl 16-18

Var? ZooGiganten (Lomma), inomhus

Gruppstorlek: 5 hundar med ägare

Förkunskapskrav: Inga, men hunden ska vara helt frisk

Pris: 450 kr per hund, du faktureras enligt de uppgifter du ger i anmälan

Utrustning: Olika sorters godis, sele krävs av säkerhetsskäl. Behöver ni komplettera något så har ZooGiganten ett gigantiskt utbud av hundartiklar.

Ta inte med: Stryphalsband och gå-fint-selar är helt förbjudet på denna kurs. Flexikoppel tillåts inte heller.

 

Det kommer finnas ett antal bollar på plats, men för att träna hemma behöver du och din hund en egen boll. Du hittar kursledarens sortiment här.

Anmäl dig här!

Skicka in intresseanmälan så återkommer Emma till dig med besked om du fått plats på kursen.
Vid frågor maila info@djurvetologen.se eller ring 0709781898 – lämna gärna meddelande

Emma Almquist

Emma Almquist är medlem i Sveriges Akademiska Etologer. Sin etologiutbildning har hon fått vid Sveriges Lantbruksuniversitet. 2017 påbörjar hon en utbildning i kognition; djurs lärande, tänkande och informationsupptag. Vid sidan av universitetsutbildningen driver hon ett företag, Djurvetologen, som tillhandahåller utbildning och rådgivning. Utöver det går hon även kortare utbildningar när det finns möjlighet, till exempel för olika etologer och duktiga djurtränare. Hennes mål är att alla djurägare ska ha god kunskap om deras husdjurs behov. Hon anser att djurens psykiska hälsa borde få högre prioritet i samhället, så som den fysiska hälsan har idag. Ett annat specialintresse är att utforma funktionella miljöer för djur i olika sammanhang, till exempel i hemmet eller på veterinärkliniken. 2015 var Emma med i en grupp som startade Sveriges Kaninvälfärdsförening. Sedan dess är hon ordförande för föreningen som arbetar för alla tamkaniners rätt till ett gott liv.