Balansboll för Agility

Balansboll för Agility

Balansträning är ett av de viktigaste verktygen i friskvård och rehabilitering. Den här kursen fokuserar på de muskelgrupper och färdigheter som är extra viktiga vid agility. Det är en sport som ställer höga krav på hundens fysik! Hjälp din hund att både lyckas och må bättre med balansbollsträning.

 

Men, varför balansträna hunden? Och varför i hela fridens namn göra det på en boll?!

Med balansbollsträning stärker vi muskler generellt, men speciellt bål, rygg och lednära muskulatur som annars kan vara svår att nå. Till skillnad från vid statisk träning jobbar vi här med den stabiliserande funktionen hos musklerna, som är enormt viktig vid hopp och rörelse på olika underlag. Reaktionsförmågan förbättras också när kopplingarna mellan hjärna och muskel tränas.

Bättre kroppskontroll ger desstuom bättre självkänsla. Därför är balansträning superbra för alla hundar, men speciellt för osäkra hundar och valpar. Har man kontroll över sin egen kropp är det lättare att känna kontroll över olika situationer.

Bollen använder vi eftersom den ger skonsam träning som efterliknar den naturliga belastning som hunden får vid rörelse på ojämnt underlag. Vi har kanske inte alltid möjlighet att ge oss ut i skog och mark, men med en boll kan vi träna riktigt bra i reklampausen framför TV:n. Bra va’?

 

11 anledningar att träna med balansboll (från Åre Hundrehab)

 • Förbättrad hållning
 • Funktionell ryggträning
 • Balansen förbättras
 • Proprioceptionen (led & muskelsinnet) förbättras
 • Lederna blir mer stabila
 • Bålstyrkan förbättras i alla bålens muskler
 • Bäckenbotten kan tränas med olika belastningar
 • Styrka i alla rörelseriktningar
 • Kroppsmedvetenheten förbättras
 • Koordinationen mellan olika musklergrupper ökar
 • Det är kul!

 

Instruktör: Emma Almquist
Emma är etolog, vilket betyder att hon är utbildad i djurens beteende och orsakerna till det. Det som verkligen får hennes hjärta att bulta är relationen mellan djur och människa. Hon är även diplomerad balansbollsintruktör och snart färdig hundinstruktör.

 

Kursinformation

När? 20 maj, 16-18 maj

Var? ZooGiganten (Lomma), inomhus

Gruppstorlek: 5 hundar med ägare

Förkunskapskrav: Inga. Hunden ska dock vara helt frisk, minst 1 år gammal och leva ett aktivt liv

Pris: 450 kr per hund

Utrustning: Olika sorters godis i jättemånga små, små bitar. Sele ska användas av säkerhetsskäl. Behöver ni komplettera något så har ZooGiganten ett gigantiskt utbud av hundartiklar.

Ta inte med: Stryphalsband och gå-fint-selar är helt förbjudet på denna kurs. Flexikoppel tillåts inte heller.

 

Det kommer finnas ett antal bollar på plats, men för att träna hemma behöver du och din hund en egen boll. Du hittar kursledarens sortiment här.

Anmäl dig här!

Skicka in intresseanmälan så återkommer Emma till dig med besked om du fått plats på kursen.
Vid frågor maila info@djurvetologen.se eller ring 0709781898 – lämna gärna meddelande

Emma Almquist