Nosaktiviteter med hunden - olika typer av sök

Nosaktiviteter med hunden - olika typer av sök

Nosaktiviteter är omåttligt populära bland hundägare idag – och hundarna älskar det! Här går vi igenom olika sorters nosaktivering så att du kan fundera kring vilken du vill testa. I den här artikeln kikar vi på några sorters sök.
Hundens ursprung Läsning Nosaktiviteter med hunden - olika typer av sök 4 minuter Nästa Balansbollsträningens effekter

Hundens nos är fantastisk, så deras upplevelse av världen är sannolikt väldigt styrd av dofter. När vi gör nosaktiveteter med hunden gör vi något som är väldigt naturligt för hunden. I denna artikel utforskar vi några sorters sökaktiviter. Sök skiljer sig från spår genom att hunden tar upp doftämnet via luften utan att följa en spårkärna i marken.

Avgränsade, utplacerade dofter

Specialsök

Det här är ett samlingsnamn för olika nosaktiviteter med hunden som innebär att den söker efter ett doftämne som ligger på en okänd plats. Doftämnet kan vara en kantarell, narkotika, vägglöss - eller vad som helst egentligen. Visst är det härligt att nosaktiviteter med hunden är så obegränsade? Du kan lära hunden att leta efter smutiga strumpor om du vill.

När man börjar lära hunden att söka efter doft används antingen doften direkt, vilket är vanligt t.ex. vid kantarellsök. Man kan också använda en inlärningsdoft. En sådan doft kan t.ex. vara röd kong. En kong är en gummileksak som används mycket i specialsök. Man parar ihop den doft hunden ska söka efter med något den älskar. Ett sätt att göra det är att låta hunden känna doften i en burk med ihåligt lock (t.ex. en ren kryddburk) och sedan belöna med godis. Detta upprepas många gånger.

När hunden visar tecken på att känna igen doften lär många in en speciell doftmarkering. En markering kan till exempel vara att sätta sig ner och stirra på doftkällan.

När hunden vet vilken doft den ska söka efter varieras miljön som den ska söka i så att hunden lär sig leta oavsett omgivning.

Det finns väldigt många olika vägar fram till en vältränad specialsökshund. Vi rekommenderar att du går kurs hos envälutbildad och erfaren instruktör om du vill undvika vanliga nybörjarmisstag.

Nosework

Det här är en typ av specialsök, men i nosework man har valt ut några få doftämnen och skapat speciella tävlingsregler. Sporten kommer från USA där den användes för att stimulera hundar som satt på hundstall. I forskning har man sett att hundar blir mer positiva av att träna nosework. Inte konstigt att sporten växer för varje år! Noseworkklubben gör ett utmärkt jobb för att fler ska göra nosaktiveteter med hunden.

I nosework används tre hydrolat; eukalyptus, lagerblad och lavendel. Detta är de doftämnen hunden ska lära sig hitta. Man lär in ett doftämne i taget och tävlar med olika doftämnen i olika klasser. Innan hunden får tävla med ett doftämne måste den klara ett doftprov som visar att den förstår vad den letar efter. När man lär in dofterna gör man på samma sätt som i specialsök.

För att ta sig uppåt i klasserna ska hunden klara av att söka efter dofterna både i behållare, i ett rum inomhus, utomhus och på fordon.

Vill du veta mer om Nosework och gå kurs kan du kika på Svenska Noseworkklubbens hemsida.

Personsök

I denna sport vill man inte att hunden ska spåra, d.v.s. följa en persons spår i marken, utan den ska istället söka efter doft i luften. Därför börjar man med att "valla av" ett större naturområde genom att människor får gå fram och tillbaka över det. Sedan får en eller flera personer gömma sig i den vallade terrängen.

Sedan lär man hunden att söka av ett område systematiskt med hjälp av sin förare. Ofta går föraren mitt i området och låter hunden söka ut åt sidorna, för att sedan återvända. När hunden hittar en människa som är mer eller mindre dold i terrängen ska den markera det för sin förare. Markering kan ske på många olika sätt. T.ex. med skall eller genom att hunden har ett speciellt tecken den kan göra till sin förare.

Man kan göra enklare sökövningar genom att själv valla av ett område och sedan släppa ett av sina föremål i terrängen. Hunden får sedan hitta saken, till exempel en vante. Vill man testa personsök på riktigt är det bra att ta hjälp av en välutbildad och erfaren instruktör.