Lek mer, må bättre!

Lek mer, må bättre!

Lek är en essentiell del i vardagen för katter. De är smidiga rovdjur som vi delar livet med och genom jakt har vi möjlighet att tillfredsställa en hel del viktiga jaktbeteenden. Läs om tre viktiga typer av lek som du kan leka med din katt idag!

Jaktleksaker

Det här är en av de största kategorierna av kattleksaker. Det finns små leksaker som piper, vibrerar och hoppar. Det finns leksaker på snöre gjorda av fjädrar, bjällror och skinn. Variationen är enorm, och det är precis det som är det bästa här. Variation är nyckeln för rolig lek med din katt. I jaktlek är det lätt att engagera både dig själv och katten, speciellt med leksakerna på snöre.

Så, bind fast något spännande du har hemma i ett långt snöre och testa att dra den långsamt över golvet med små ryck då och då. Försök härma en liten gnagare som rör sig i ert hem. Extra spännande kan det bli om du kombinerar leken med doftberikgning och en liten godisbit gömd i leksaken.

Doftleksaker

Många leksaker ger möjlighet att lägga kattmynta på insidan. De flesta klarar av lättare kattmynta-spray. Alla katter tycker inte om kattmynta, men de som gör det blir nästan euforiska av doften. Forskare tror att doftberikning kan vara en viktig välfärdshöjare för katter. Andra dofter, förutom kattmynta, som många katter uppskattar är läkevänderot, rosentry och klätteraktinidia.


Problemlösningsleksaker

I naturen serveras aldrig trevliga saker på silverfat, eller silvermatskål. Tvärt om är det naturligaste som finns för katter att arbeta för sin mat. Dessa leksaker engagerar jakt på fler sätt än bara "fångst". I början ska problemen katten vara väldigt, väldigt simpla. Efter hand som katten löser problemen kan du öka svårighetsgraden. Undvik frustration av för svåra problem och fokusera på "heureka"-känslan som även djur kan få när de klarar av att lösa något lagom klurigt.
Du kan både prova leksaker som finns i butiken och göra några själv. Tidningstussar med godis inknycklade i mitten är något enkelt att prova. Vill du göra det svårare kan du lägga många tussar i en låda, men bara några innehåller godis.


Lek bättre!

Katter tröttnar lätt på sina leksaker. Lämna därför inte alla kattens leksaker framme hela dygnet, plocka istället fram några speciella bara när ni ska leka tillsammans. På så vis fortsätter leksakerna vara spännande längre och din närvaro laddas med positiv förväntan.

Att leka med sin katt minst 5 minuter varje dag kan faktiskt i många fall både förebygga och motverka flera beteendeproblem. Till exempel kan lek bota rädsla och stress. När katter får mer att göra kommer de ha mindre tid att lägga på problembeteenden.

Det är inte ovanligt att katter är något kräsna gällande det mesta. Därför kan du behöva prova några olika leksaker för att hitta vilka som är just din katts favoriter. Ge inte upp i första taget!

Om du har flera katter hemma bör du ha minst lika många leksaker som du har katter, gärna fler. Så om du har leksaker framme, låt det vara många. När ni ska leka bör du se till att alla katter blir inkluderade. Annars kan resursförsvar bli ett problem som orsakar bråk mellan katterna.