Gör din hunds liv rikare med berikning

Gör din hunds liv rikare med berikning

Blodiga ben i snören från taket, lastpallar, gungor, trix, kartongdjur, kong, spår, … Vad händer här? Berikning! Hundar är framförallt hundar. Mer än de är agilitypartners, terapihundar, lydnadsstjärnor och soffkompisar.
Balansbollsträningens effekter Läsning Gör din hunds liv rikare med berikning 3 minuter Nästa Berikning och stimulans för din fågel

Blodiga ben i snören från taket, lastpallar, gungor, trix, kartongdjur, kong, spår, … Vad händer här? Berikning! Hundar är framförallt hundar. Mer än de är agilitypartners, terapihundar, lydnadsstjärnor och soffkompisar. De föds med vissa behov som är hårt knutna till deras innersta väsen. Vi behöver ge våra hundar möjlighet att leva sina liv som hundar ska och vi kommer få tusenfallt tillbaka.

 

Vad betyder “Berikning”?

 

“Berikning”, ett tjusigt begrepp från etologins värld, handlar om att göra våra djurs liv bättre. Inom djurparksvärlden är man idag väldigt duktiga på att berika sina djur, men vi hundägare då? Självklart ska vi också berika våra hundar. Berikning har många olika definitioner men det handlar i stort om att ge djuret mer kontroll, ge valmöjligheter, främja naturliga beteenden och stärka djurets känsla av att klara av utmaningar.

Forskare är överens om att ”berikning” definieras som ett tillägg i djurs miljö som skapar god välfärd för djuret. Det finns fyra olika mål som berikning ska uppfylla för att räknas som just berikning.

 

1)      ”Berikningen bör ge djuret mer kontroll över sin miljö”

2)      ”Berikningen bör ge djuret fler val kring vad den ska göra”

3)      ”Berikningen bör bidra till att djuret visar fler naturliga beteenden

4)      ”Berikningen bör stärka djurets förmåga att hantera utmaningar

-          Westlund, 2014

 

Varför berika hunden?

 

Hunden började leva tillsammans med människan för tusentals år sedan, troligen eftersom våra biologiska livsstilar är så lika. Idag är hunden den art som kan sägas leva närmast oss människor. Trots det finner forskare att de flesta av hundens beteenden och förmågor kommer direkt från vargen, de har omformats snarare än skapats på nytt. En av de stora skillnaderna mellan dagens hund och vargen är dess förmåga att tycka om, samarbeta med och förstå människor. Den är en väl anpassad art till sin egen naturliga miljö; ett liv tillsammans med människan.

Uppfylls alla dessa kriterier ger det stora fördelar både för hundens mentala och fysiska hälsa. Om hunden tvärt om inte får tillgång till berikning kan det leda till långvarig stress, som i sin tur kan leda många negativa effekter för hunden.

 

Såhär berikar du!

 

Här handlar det om att bli kreativ. Först lär du dig så mycket du kan om hundens naturliga beteende - därefter försöker du skapa tillfällen för hunden att bete sig som en hund. Det kan handla om att ge den filtar att bädda i, en hög utkiksplats, egenstyrda promenader, ben att tugga och mycket, mycket mer. Endast fantasin sätter gränserna.

När du ger hunden något som du hoppas ska berika den är det viktigt att du utvärderar resultatet. Ibland kan det vara nyttigt att filma eller fotografera för att kunna utvärdera i efterhand. Verkar hunden tycka om berikningen? Är den rädd för berikningen? Skapar aktiviteten frustration? Självklart ska hunden aldrig må dåligt när den tar del av sin berikning - det är viktigt!

 

När du har utvärderat kan du såklart rätta till sådant som inte blev så bra och göra mer av sådant som verkar göra hunden gott. Den här rutinen är basen för att berika sin hund: Planera - Genomför - Dokumentera - Utvärdera - Fixa till